Kapcsolat

Üveges Gábor - polgármester

Üveges Gábor
polgármester

Önéletrajz
Publikációk


   

Szentandrások

Szentandrások itthon és határokon túl

Szentandrás nevű települések találkozói

Az ország hat, Szentandrás nevet viselő települése a hagyományteremtés gondolatával 1996-ban szervezte meg első ízben a „Szentandrások Találkozóját”, melynek házigazdája Jászszentandrás volt, s a további öt résztvevő község pedig Békésszentandrás, Rábaszentandrás, Tornaszentandrás, Nemesszentandrás, valamint Hernádszentandrás.

Az 1996. esztendőt követően minden év májusában vagy júniusában más-más Szentandrás látta vendégül testvér településeit. Belső tényezők miatt az 1999. év maradt ki egyedül a találkozók történetéből, de ettől eltekintve folyamatos a kapcsolatok ápolása, további építése. Évről-évre népszerűbbé válik a két napos találkozó, melyen a közös testületi ülésen kívül számos kulturális programmal bővülnek az események, és fogalmazódnak meg közös célok. A 2006. évi találkozóra elkészült a hat Szentandrás közös zászlója is.

Folyamatos fejlődését, színesítését tartjuk kívánatosnak ezen rendezvénysorozatnak, melynek jelei többek között, hogy egyre tartalmasabb és színvonalasabb programokkal állnak elő a szervezők, az adott lakosságot is be akarjuk vonni, hogy ők is sajátjuknak érezzék. A jövő szempontjából példaértékű lehet továbbá, hogy a Kárpát-medencében található 14 Szentandrás nevű település már tett lépéseket egymás irányába, és megfogalmazódott a rendszeres találkozók, a kölcsönös együttműködés igénye.

2012. június 22-23-án Hernádszentandráson megrendezendő Szentandrások Találkozójára meghívást kaptak az alábbi, Kárpát-medencében található Szentandrás nevű települések vezetői is, hogy valósággá válhasson az évek óta tervezett együttműködés.

Románia: Biharszentandrás, Hunyadszentandrás, Mezőszentandrás, Temesszentandrás, Sajószentandrás

Szlovákia:Garamszentandrás, Liptószentandrás

Ausztria: Mosonszentandrás

A júniusi találkozó alkalmával a közös jelképeink sora is bővül, ugyanis elkészül és felavatásra kerül a Szentandrások Címere. Ezen időpontra elkészül továbbá a „Hernádszentandrás Monográfiájának” második kiadása is.

Végül, de nem utolsósorban az összetartozás szimbólumaként felavatjuk majd a „SZENTANDRÁSOK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN” nevet viselő emlékművünket, mely egy 7 méter magas tölgyfa oszlopon mind a 14 „Szentandrás” nevű települést külön táblán láttat, elhelyezkedésük irányába fordítva, a Hernádszentandrástól való távolságának feltüntetésével...

Magyarországon az ehhez hasonló, komoly múltra visszatekintő együttműködések példát mutatva, érezhetően erősíthetik a közösségek fejlődését, és kiemelt részei lehetnek térségünk és az országos kulturális kínálatnak egyaránt.

 

Szentandrás Találkozó 2007

2007. június 1-én és 2-án Tornaszentandrás rendezte meg a „Szentandrás nevű települések XI. találkozóját”. A házigazdán kívül Békésszentandrás, Jászszentandrás, Nemesszentandrás, Rábaszentandrás, és természetesen Hernádszentandrás is képviseltette magát.
A gyönyörű vidék, és a helyi nevezetességek bemutatásán túl lehetőség nyílt az önkormányzatok bemutatkozására, és a tapasztalatcserére is.
Tornaszentandrás példa lehet arra, hogy a jó levegőt, a szinte érintetlen falusi környezetet, a meglévő épített örökséget, hogyan is lehet az odalátogatók számára is ismertté és vonzóvá tenni.
Tornaszentandrás határán található a különleges alakú Esztramos-hegy, mely minden barlangjáró és természetvédő előtt ismert, de a turisták is szívesen látogatják egyedülálló cseppkőbarlangját.
A hazai műemlék állományban páratlan értéket képvisel Tornaszentandrás XII. századi ikerszentélyes katolikus temploma. Található továbbá a településen egy kápolna, egy I-II. világháborús emlékmű, valamint több csodálatosan rendben tartott népi lakóház, melyeket falusi szálláshelyként használnak.
Különleges élményt jelentett számunkra a községtől nem messze található, Bódvarákó településhez tartozó kápolnánál tett látogatásunk, melyet egy 86 éves nővér sajátjának érezve gondoz. Itt található egy kivételes értékű kehely, melyet II. János Pál pápa adományozott a kápolna részére.
A finom ízek, a helyiek vendégszeretete maradandó élménnyé tette számunkra az ott töltött két napot.
A „Szentandrások” együttműködése folyamatosan erősödik, mely komoly értéket jelent mindannyiunk számára.

Jubileumi „Szentandrás-találkozó” Hernádszentandráson

2006. június 2-3-án szervezte és rendezte meg Hernádszentandrás Község Önkormányzata a „Szentandrás nevű települések X. találkozóját”.
A jubileumi rendezvényre Békésszentandrásról, Jászszentandrásról, Nemesszentandrásról, Rábaszentandrásról és Tornaszentandrásról érkeztek delegációk. A házigazda Hernádszentandrás vezetőségével együtt mintegy 45 fő vett részt az ország hat „Szentandrás” nevet viselő testvértelepülés találkozóján.
A frissen felújított Művelődési Ház adott otthont a közös képviselőtestületi ülésnek, ezt követően pedig egy kulturális programnak, melyet a hernádszentandrási óvodások, a helyi öntevékeny ifjúsági csoport tagjainak, valamint az ináncsi fiatalok műsora gazdagított. Az első napon 18 órától kezdődően nagy sikerű koncertet adott a református templomban a – szinte már tiszteletbeli hernádszentandrásinak számító – Sárospataki Művelődés Háza Kamarakórusa, melynek karnagya Csehi Ferenc, Hernádszentandrás szülötte és 2003 óta díszpolgára. A pénteki nap ünnepi vacsorával zárult.
Lengyel Zoltán, a perei Aranyhordó Panzió ügyvezetője gondoskodott a vendégek szálláslehetőségéről és színvonalas ellátásáról.
A találkozó második napján az időjárás is kegyes volt a szervezőkhöz, és az előző napok özönvízszerű esőzései után a tervezett szabadtéri programokat száraz és napos időben élvezhették a jelenlévők. A szombati nap délelőttjén került átadásra a falu szívében található Emlékpark, melyet mintegy két esztendő alatt alakított ki magánszemélyek adományaiból, pályázati támogatásokból, és jelentős társadalmi munka eredményeképpen az Összefogás Hernádszentandrásért Alapítvány.
A hat testvértelepülés közös motívumaként megjelenő „András-kereszt” lett a központi alkotása a találkozó időpontjára elkészült szoborcsoportnak, melyet Mester András hejcei fafaragó művész és Kiss László encsi képzőművész hozott létre. Az átadó ünnepség színvonalát emelte a miskolci Bányászzenekar, valamint a kassai Thália Színház művészeinek fellépése.
A találkozó zárásaként egy tállyai pincészetet látogattak meg a vendégek, ahol az ebéd mellett borkóstolásra is sor került.
„A két napos rendezvényen a résztvevők nemcsak kollégaként, hanem barátként is találkoztak egymással. Az elmúlt 10 év a bizonyíték arra, hogy az alapítók szándéka maradéktalanul teljesült. Elmélyült kapcsolat, rendszeres együttműködés alakult ki Magyarország hat „Szentandrása” között. Remélhetőleg egyre több közösség számára lesz nyilvánvaló, hogy érdemesebb azt keresni és azért dolgozni, ami összeköt bennünket, mint kiemelni azt, ami szétválaszt…”

Üveges Gábor
polgármester